Ivana Gorana Kovačića 1e

SVJETSKI DAN BOLESNIKA – 11. veljače

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta, a utemeljio ga je 1992. papa Ivan Pavao II. kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme.

Kao datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je 11. veljače, kad se u Katoličkoj Crkvi slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, jer marijansko svetište u Lurdu poznato je po brojnim čudesnim ozdravljenjima te je postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se onamo dolaze moliti. “Nije dobro da je čovjek sam”, naslov je poruke pape Franje za XXXII. Svjetski dan bolesnika, koji se obilježava 11. veljače 2024.

Svrha obilježavanja ovog Dana jest podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Namjera je ovog dana prisjetiti se i zahvaliti svima onima koji skrbe o bolesnicima, a to su zdravstveni i nezdravstveni radnici te brojni drugi djelatnici i volonteri koji svojim plemenitim radom brinu o potrebama bolesnih.

Svjetski dan bolesnika prilika je za podsjećanje na prava koje svatko od nas ima kad se nalazi u ulozi bolesnika.

Republika Hrvatska potiče pravo svakog pojedinca da se upozna s pravima pacijenata propisanima Zakonom o zaštiti prava pacijenata. Svaki bolesnik ima pravo na potrebne zdravstvene usluge te ima pravo znati od čega boluje te sudjelovati o odlukama o vlastitom zdravlju.

Usprkos znatnom tehnološkom napretku i terapijskim inovacijama koje odlikuju modernu medicinu, pojam bolesti i danas sa sobom neminovno nosi obilježje stigme. Cilj Svjetskoga dana bolesnika jest poticanje svijesti o nužnosti primjerene skrbi o bolesnicima, poštivanja njihovih prava i empatije koju svaki od njih zaslužuje. Time se ujedno sve ljude potiče da promisle o vlastitim mogućnostima sudjelovanja u brizi za oboljele.

U zdravstvenoj je skrbi osim stručne pomoći osobito važan humani pristup i emocionalna podrška oboljelima. Niti jedan se bolesnik, bez obzira na okolnosti u kojima se nalazi ili okolnosti koje su dovele do razvoja bolesti, ne bi trebao osjećati odbačenim, zaboravljenim ili krivim za vlastitu bolest. Obilježavanjem ovog dana se izražava i zahvala svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji skrbe za bolesnike na trudu i humanosti koju iskazuju svojim samoprijegornim radom.

Povodom Svjetskoga dana bolesnika vrijedno je još jednom naglasiti i sljedeća prava koja pripadaju svakome od nas u ulozi bolesnika, a koja su definirana Zakonom o zaštiti prava pacijenata (NN 169/04, 37/08):

• pravo na suodlučivanje i pravo na obaviještenost

• pravo na prihvaćanje odnosno odbijanje medicinskih postupaka ili zahvata

• pravo na povjerljivost

• pravo na privatnost

• pravo na pristup medicinskoj dokumentaciji

• pravo na zaštitu pri sudjelovanju u kliničkim ispitivanjima

• pravo na pritužbu.

Program obilježavanja Svjetskog dana bolesnika u Međimurskoj županiji:

Kako bi se društvo senzibiliziralo na potrebe pacijenata ovog dana, a i ranije, se u nekim zdravstvenim ustanovama u našoj državi organiziraju prigodni vjerski, kulturni i umjetnički programi.

Tako je bilo i u petak 9. veljače u 10 sati u čakovečkoj Županijskoj bolnici. Obilježavalo se na više načina:

  • Od 10 sati u holu bolnice organizirano je mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi.
  • Od 11,30 do 12 sati članovi predsjedništva i predstavnici Klubova oboljelih od raka Županijske lige protiv raka Čakovec, učenici Srednje škole Čakovec i humanitarne grupe OŠ I. G. Kovačića Sveti Juraj na Bregu posjetili su nekoliko odjela Županijske bolnice Čakovec (Dnevnu bolnicu i onkologiju ) te prigodnim poklonima i porukama ohrabrenja darivali bolesnike.
  • U 13 sati održana je Sveta misa za sve bolesnike u kapeli Županijske bolnice Čakovec.

Literatura:

  1. https://laudato.hr/Novosti/Zanimljivosti/Svjetski-dan-bolesnika-11-veljace.aspx
  2. https://www.vaticannews.va/hr/papa/news/2024-01/papa-franjo-poruka-svjetski-dan-bolesnika-2024.html
  3. https://www.hzjz.hr/sluzba-javno-zdravstvo/svjetski-dan-bolesnika/
  4. https://medjimurski.hr/oni-koji-brinu-o-bolesnima-ujedinit-ce-se-9-veljace/

Autor članka: Poljak Božidar dr.med. spec. obiteljske medicine

Skip to content