Palijativna skrb

Poštovani pacijenti,

Obavještavamo Vas da mobilni palijativni tim Doma zdravlja Čakovec privremeno nije u funkciji pa Vas molimo da se u slučaju potrebe obratite izabranim liječnicima opće/obiteljske medicine. Zahvaljujemo na razumijevanju.

Palijativna skrb

Palijativna skrb pruža se ljudima neovisno od koje bolesti boluju (maligne, srčane, psihijatrijske, neurološke bolesti i dr.),  onda kada tijek bolesti više neće ići prema ozdravljenju, nego prema pogoršanju ili smrti.


Palijativna skrb uključuje i pomoć obiteljima u skrbi za bolesnika te podršku u žalovanju. Palijativna skrb nije samo olakšavanje fizičkih simptoma bolesti već briga za cjelokupno stanje bolesnika i njegove obitelji  jer teške bolesti i kraj života često uzrokuju i socijalne, psihičke i duhovne poteškoće i patnju.

U Međimurskoj županiji djeluje i Udruga „Pomoć neizlječivima“ koja sudjeluje u razvoju i pružanju palijativne skrbi te vodi posudionicu ortopedskih pomagala kroz koju besplatno posuđuje pomagala palijativnim bolesnicima.

Koordinator palijativne skrbi
u Međimurskoj županiji

Mobilni
palijativni tim

PALIJATIVNI MOBILNI TIM DOM ZDRAVLJA ČAKOVEC

U sklopu Doma zdravlja Čakovec djeluje:

  • Koordinator za palijativnu skrb u Međimurskoj županiji
  • Mobilni palijativni tim

 

Cjelovita palijativna skrb organizira se i pruža u suradnji koordinatora za palijativnu skrb i mobilnog palijativnog tima s profesionalcima i službama koje već pružaju neki oblik zdravstvene, socijalne i duhovne skrbi u Međimurju: liječnicima i medicinskim sestrama iz obiteljske medicine, patronažnom službom, zdravstvenom njegom u kući, hitnom službom te bolnicom, ustanovama i službama socijalne skrbi, duhovnicima i udrugama.

KOORDINATOR ZA PALIJATIVNU SKRB U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI

  • Povezuje sve stručnjake i ustanove zdravstvene, socijalne i duhovne skrbi te predstavnike obrazovnog sustava, općina, gradova i Županije kao i medije, udruge i pojedince koji na bilo koji način mogu doprinijeti razvoju bolje palijativne skrbi u Međimurju i Hrvatskoj
  • Sudjeluje u organizaciji palijativne skrbi za bolesnike na različitim mjestima (kuća bolesnika, bolnica, dom za starije itd.)
  • Educira profesionalce, volontere i građane o palijativnoj skrbi, njezinoj važnosti i postojećim oblicima pomoći kako bi Međimurci imali pravilne informacije i realna očekivanja

 

MOBILNI PALIJATIVNI TIM

Skip to content