Ivana Gorana Kovačića 1e

Projekt PALI-CARE: Usmjeren poboljšanju palijativne skrbi u Hrvatskoj i Sloveniji

U Ljubljani je 13. lipnja 2024. godine u Dnevnom centru IMRO održana uvodna konferencija projekta „Jačanje cjelovite palijativne skrbi u prekograničnim regijama Hrvatske i Slovenije – PALI-CARE“.

Projekt se bavi zajedničkim izazovima programskog područja u pristupu palijativnoj skrbi i osiguravanju kvalitetne edukacije zdravstvenih radnika koji rade u području palijativne skrbi, kroz osmišljavanje zajedničkog akcijskog plana unapređenja palijativne skrbi, zajedničke razmjene znanja i iskustva te osmišljavanja zajedničkih edukativnih (digitalnih) materijala o palijativnoj skrbi kako bi se premostio jaz između potrebnih znanja u pružanju usluga u palijativnoj skrbi i znanja koja se o tom području dobivaju u formalnom obrazovanju zdravstvenih i ostalih dionika palijativne skrbi.

Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta profesionalaca u području palijativne skrbi te uspostavljanje prekogranične suradnje u području razmjene znanja i iskustva u palijativnoj skrbi kroz izradu zajedničkih održivih rješenja poboljšanju pristupa palijativnoj skrbi korisnicima u prekograničnom području.

Svrha konferencije je bila predstaviti ovaj važan projekt ciljnim skupinama, a uvodnu konferenciju organizirao je partner na projektu Slovensko društvo Hospic. Voditelj projekta je Županijska bolnica Čakovec iz Hrvatske, a osim Hospica partneri na projektu su Dom zdravlja Čakovec iz Hrvatske i Opća bolnica Murska Sobota iz Slovenije.

Nakon uvodne konferencije kao dio aktivnosti projekta održana je iskustvena radionica za sve partnere na projektu, na kojoj je Slovensko društvo Hospic partnerima prezentiralo temu „Vlastiti proces umiranja i smrti“.

Ukupna vrijednost projekta  „Jačanje cjelovite palijativne skrbi u prekograničnim regijama Hrvatske i Slovenije – PALI-CARE je 860.074,08 eura od čega je 80 % sredstava sufinancirano sredstvima programa Interreg Slovenija-Hrvatska 2021.-2027. Projekt je sa provedbom započeo 1. ožujka 2024., a završava 28. veljače 2026. Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta profesionalaca u području palijativne skrbi te uspostavljanje prekogranične suradnje u području razmjene znanja i iskustva u palijativnoj skrbi kroz izradu zajedničkih održivih rješenja poboljšanju pristupa palijativnoj skrbi korisnicima u prekograničnom području. Više informacija o projektu dostupno je na: http://www.si-hr.eu/2127/hr/projects-2/#approved

Skip to content