Ivana Gorana Kovačića 1e

Nacionalni tjedan dojenja 1. – 7. listopada 2023.

ZAŠTO DOJITI ?

Često čujemo i spominjemo dojenje, možda i ne znajući samu definiciju istoga. Dojenje je hranjenje djeteta majčinim mlijekom. Stvaranje mlijeka započinje u trudnoći, međutim sama proizvodnja počinje sisanjem djeteta. Stoga se preporučuje započeti dojenje od pola sata do sat vremena od poroda, te se nastavlja prema zahtjevu novorođenčeta.

Od čega se sastoji majčino mlijeko ?

Majčino mlijeko sastoji se od vode, bjelančevina, minerala, vitamina, masti, odnosno svega potrebnog za pravilan rast i razvoj. Bogato je antitijelima, imunoglobulinima, enzimima i hormonima koji su neophodni za dijete. Prvo mlijeko naziva se kolostrum. Stvara se u prvim danima života. Poznato je još pod nazivom „ tekuće zlato „ , sadrži veliku količinu antitijela, te djeluje pozitivno na imunološki sustav novorođenčeta. Nakon kolostruma, od petog do četrnaestog dana proizvodi se prijelazno mlijeko. Ono je idealno za napredak novorođenčeta u razvoju i rastu. Nakon četrnaestog dana prelazi u zrelo mlijeko, koje je i dalje jednako zadovoljava sve nutritivne vrijednosti.

Neki od pozitivnih  čimbenika koji djeluju na stvaranje majčinog mlijeka su psihička stabilnost majke, pogled na dijete, plač djeteta, sisanje djeteta, toplina, dodir majke i djeteta, podraživanje bradavica i sl.

 Također moramo spomenuti i one negativne, ne tako rijetke uzročnike koji koče izlučivanje majčina mlijeka. To su stres, iscrpljenost, umor, strahovi, hladnoća, konzumacija alkoholnih pića i sl.

Majčino mlijeko također prednjači mnogim dobrobitima. S obzirom na to da je bogato imunološkim tvarima, naziva se još i prirodni antibiotik. Pozitivno utječe na crijevnu floru novorođenčeta i dojenčeta, potpuno je sterilno, uvijek dostupno i besplatno.  Prednosti dojenja za dijete su višestruki. Bolja je emocionalna povezanost majke i djeteta. Manja je mogućnost infekcije, razvoja gastrointestinalnih bolesti, bolesti dišnog sustava, urinarnog trakta. Manja je sklonost alergijama, kao i razvoja mnogih bolesti, npr. , šećerne bolesti, pretilosti kod djece. Doprinosi pravilnijem razvoju čeljusti i zuba, te  pozitivno djeluje na psihomotorni i društveni razvoj.

Osim za dijete, postoje i brojni benefiti za majku. Manja je učestalost pojave karcinoma dojke i jajnika, manji rizik od nastanka osteoporoze, manja učestalost anemije. Pozitivno djeluje na psihičku stabilnost , te je prije svega najekonomičniji način hranjenja.

Prilikom dojenja možemo koristiti različite položaje, odnosno prilagoditi ih i djetetu. Najvažnije je da položaj bude pravilan i ugodan kako za majku tako i dijete.

Mnoge se majke često pitaju do koje dobi dojiti ?  Ne postoji granica, o tome odlučujete Vi.

Autor članka: Željka Plantak, bacc.med.techn.

Skip to content