Ivana Gorana Kovačića 1e

OBILJEŽAVANJE DANA CRVENIH HALJINA

„Dan crvenih haljina“ ime je za javnozdravstvenu kampanju koja je u Hrvatskoj počela prije 4 godine pod vodstvom Hrvatskog neurološkog društva, a pokrenuta je s ciljem podizanja svijesti i znanja o moždanom udaru kod žena. Obilježava se svake godine prvog petka u veljači. Sama kampanja je započela u Americi 2004. godine pod nazivom „Go Red For Women“ kako bi podigla svijest o srčanim bolestima i moždanom udaru kao jednim od vodećih ubojica žena. Sada je kampanja  daleko prešla granice SAD-a i provodi se u 50 zemalja.

Moždani udar definiran je kao prekid protoka krvi unutar jedne od arterija koje opskrbljuju mozak. Tako zahvaćena područja mozga gube svoju funkciju i ako se ne liječi na vrijeme, živčane stanice umiru. Ovisno o zahvaćenom području, moždani udar može imati različite kliničke znakove. Može nastati, kao što je ranije spomenuto, kao posljedica začepljenja arterije koja opskrbljuje mozak krvlju, što se naziva ishemijski moždani udar i on je češći. No može nastati i zbog puknuća krvne žile u mozgu  i tada dolazi do izlijevanja krvi u mozak, odnosno do hemoragijskog moždanog udara.

Moždani udar jedan je od najvećih zdravstvenih problema u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Radi se o bolesti koju je gotovo u 80 posto slučajeva moguće spriječiti što je i cilj ove kampanje. Što se tiče smrtnosti, u Hrvatskoj se nalazi na drugom mjestu te na prvom mjestu kao uzrok invalidnosti. U svijetu godišnje od moždanog udara umre pet milijuna ljudi, a doživi ga 15 milijuna. U Hrvatskoj moždani udar pogodi oko 15.000 ljudi, a od njega umre oko 5000 ljudi. Ako pogledamo prema spolovima, onda svake godine od moždanog udara u Hrvatskoj umre više od 2100 muškaraca i gotovo 3000 žena. Iz svega možemo zaključiti da je preventiva veoma važna kao i upozoravanje na čimbenike rizika.

Često se pogrešno misli da žene zbog hormonske zaštite imaju niži rizik za razvoj moždanog udara, no to je samo tako u fertilnoj dobi. Kada žena uđe u menopauzu rizik se izjednačava s rizikom kod muškaraca.

Od rizičnih čimbenika postoje oni na koje možemo utjecati kao što su: pušenje, prekomjerno pijenje alkohola, zlouporaba droga, tjelesna neaktivnost, pretilost, nezdrava prehrana i stres. Neke bolesti i stanja su također čimbenici rizika za razvoj moždanog udara no pravovremenim reagiranjem i pravovremenim liječenjem možemo utjecati i na njih, a to su: povišeni krvi tlak, povišeni kolesterol, šećerna bolest, srčane bolesti, poremećaj srčanog ritma od kojih je najčešća fibrilacija atrija, značajno suženje karotidnih arterija i depresija.

Rizični čimbenici na koje ne možemo utjecati su: dob, spol i genetika.

Kod žena postoje još i dodatni čimbenici rizika, a to su: trudnoća, korištenje oralnih kontraceptiva te hormonske nadomjesne terapije, preeklampsija te migrene s aurom.

Kako prepoznati moždani udar?

Moždani udar najčešće nastupa naglo. Kod muškaraca i žena su simptomi slični:

 • Utrnulost ili slabost lica, ruke ili noge, posebno na jednoj strani tijela
 • Zbunjenost, problemi u govoru ili razumijevanju
 • Nagla promjena ponašanja
 • Problemi s vidom na jedno ili oba oka
 • Poteškoće pri hodanju, vrtoglavica, gubitak ravnoteže ili koordinacije
 • Jaka glavobolja bez poznatog uzroka

Neki mogu imati i neke manje česte, atipične simptome, koji su češći kod žena, što i dovodi do toga da često ne bude pravovremeno prepoznat niti liječen, a to su:

 • štucanje
 • mučnina ili povraćanje
 • bol u prsima
 • otežano disanje
 • opća slabost

Jednostavno je naučiti  prepoznati znakove upozorenja prema popularnoj kratici G. R. O. M.

GOVOR – možete li razgovjetno govoriti?

RUKE – možete li ravnomjerno podići obje ruka?

ODUZETOST – imate li oduzetost lica ili dijela tijela?

MINUTE – su važne jer je moždani udar hitno stanje. Odmah pozovite pomoć!

Moždani udar se može spriječiti! Što mogu učinit?

 • Prestanite pušite
 • Ograničite konzumaciju alkohola
 • Povećajte tjelesnu aktivnost
 • Zdravo se hranite, konzumirajte više voća i povrća, a manje soli, šećera i masnoća
 • Redovito kontrolirajte krvni tlak, šećer i kolesterol u krvi
 • Naučite prepoznati simptoma upozorenja

Na Dan crvenih haljina cilj nam je potaknuti ljude na važnost prepoznavanja rizičnih čimbenika i simptoma moždanog udara kod žena. Budući da se većina moždanih udara može spriječiti, prevencija je izrazito važna. Želimo potaknuti izgradnju zdravih životnih navika te potaknuti žene da brinu o svom zdravlju, ali i zdravstvene radnike da posebnu pažnju usmjere na moždani udar kod žena zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce.

Autor članka: Sara Bobek, dr.med. spec.obit.med.

Skip to content